Presentació Fedi.cat!!

Intro

Fedicat és un projecte en llengua catalana que té per objectius facilitar, promoure i disseminar eines i continguts lliures i descentralitzats, especialment la Fediverse, la Federació de mitjans socials lliures. La Fedi és un ecosistema lliure i, per tant, requereix un nivell de responsabilitat col·lectiva més alt que els mitjans socials privatius, on les regles les posen corporacions multinacionals de tall capitalista, i poc hi tenim a dir. Des de la Fedicat volem:

 • Facilitar la comprensió d'eines lliures i descentralitzades (especialment les federades).
 • Promoure la creació i recreació de continguts digitals de cultura lliure (especialment en català).
 • Disseminar nodes federats (especialment en territoris de parla catalana).

Eines

Per dur a terme aquests objectius, disposem d'algunes eines:

 • una web explicativa per informar més detalladament en què consisteix la Federació de mitjans socials lliures, trobar nodes de proximitat, etc. L'objectiu és que serveixi com a referència per a les nouvingudes i les permeti situar-se i conèixer les diferents opcions. Mica en mica, hi anirem proposat més i més contingut per facilitar la comprensió i ús de mitjans socials lliures i descentralitzats.
 • un índex de comptes per facilitar trobar comptes i nodes a la Federació. Els ecosistemes descentralitzats tenen una capa de complexitat afegida perquè ningú ens els explica no perquè siguin difícils d'entendre. Troba el teu lloc i interacciona amb les teves veïnes de la Federació. Teixim enllaços forts!
 • una àgora de participació que permet tenir els continguts més endreçats: si un tema a la Fedi genera debat, es pot traslladar a l'àgora per a una participació més qualitativa. A la Fedi, amb el temps, costa trobar els fils de conversa. Registra't a l'àgora i participa al projecte Fedicat aportant els teus dubtes i coneixements!
 • aquest fediblog on des del perfil col·lectiu "@fedizens@blog.fedi.cat" anirem publicant continguts sobre el projecte, com aquesta presentació o traduccions al català de publicacions originals en altres llengües. Els registres estan tancats i el programari està verd: si vols obrir un blog a la fedicat, fes una petició per l'àgora.
 • el node "barcelona.social" per facilitar l'accés a la Fedi a nivell local-provincial. Els registres estan oberts i us animem a llegir els acords de convivència abans de crear un compte. A més, per ser més transparents en la moderació del node, disposem d'un espai a l'àgora "Codi de moderació". Al node, hi tenim una usuària @admin@barcelona.social per a temes tècnics. Si tens algun problema amb el node, et recomanem que obris un fil a la categoria "Eines" de l'àgora de participació. També tenim el compte col·lectiu @fedicat@barcelona.social per a temes d'interacció/moderació i que revisarem periòdicament.

Llicències

Si no s'indica el contrari, els continguts del projecte Fedicat són cultura lliure sota llicència CC-BY-SA: Creative Commons By Attribution Share-Alike, que vol dir "amb atribució" i "compartir igual". Aquesta llicència permet copiar, adaptar i distribuir el contingut sempre i quan es mencioni qui l'ha creat (amb atribució) i es llicencii sota la mateixa llicència (compartir igual).

Participa-hi!

Us animem a participar de la Fedicat! Aquí algunes idees:

 • Seguiu el compte del blog @fedizens@blog.fedi.cat i/o del microblog @fedicat@barcelona.social des del vostre fediCompte preferit.
 • Ajudeu-nos a difondre el projecte usant l'etiqueta #fedicat o signant articles i/o manifestos de forma col·lectiva.
 • Obriu-vos un compte a l'àgora per compartir informació, dubtes i documentació.
 • Feu-nos conèixer altres projectes i continguts de cultura lliure, descentralització web o mitjans federats.
 • Impliqueu-vos en el manteniment de les infraestructures o en la creació i recreació de continguts lliures.

Perquè portem un nou món a les nostres eines, participem de la Fedicat!

Signen

Fedizens que signen aquesta entrada:

titi
tuttle
marcel